Στελίνα Μαργαριτίδου

Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκονται οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι δέχονται καίριο πλήγμα στην περίοδο του κορονοϊού. Αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, συμπαρασύρει την οικονομική στήριξη μιας σειράς αρμοδιοτήτων με κυβερνητικές αποφάσεις. Οπως εξήγησε μιλώντας σε εκπομπή του Real fm στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης έχοντας χάσει το 50% των εσόδων τους.

Αυτό το διάστημα είχαν αυξημένες δαπάνες για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για τέσσερις μήνες, προκειμένου να καλύψουν τους εργαζομένους που βρίσκονταν σε αναγκαστικές άδειες λόγω του κορονοϊού, για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και laptops στα σχολεία λόγω της εξ αποστάσεως μάθησης. «Ο,τι μεταρρύθμιση έκανε κάθε υπουργείο, τον λογαριασμό τον πλήρωναν οι δήμοι. Αυτό συνεχίζεται και τώρα. Πρέπει λοιπόν να μεταφέρουν χρήματα στους δήμους, γιατί, αν καταρρεύσουν οι δήμοι, θα καταρρεύσει όλη αυτή η αλυσίδα της υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Καϊτεζίδης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη διαδικασία πρόσληψης σχολικών καθαριστριών. Οπως εξήγησε, ενδεχομένως να υπάρξουν ενστάσεις στους διαγωνισμούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος σε μια περίοδο τόσο δύσκολη υγειονομικά που χρειαζόμαστε τον διπλό αριθμό καθαριστριών.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Κοσμίδου, πρόεδρος του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας, είπε πως οι αιτήσεις έχουν αρχίσει και οι συμβάσεις που θα υπογραφούν είναι 10μηνης διάρκειας και 9.500 στον αριθμό πανελλαδικά, όπως πέρυσι. Δηλαδή δεν έχει προβλεφθεί η πρόσληψη περισσότερων καθαριστριών βάσει των αυξημένων αναγκών λόγω κορονοϊού. Μεταξύ άλλων, η κ. Κοσμίδου αναφέρει πως «ειδικά φέτος θα πρέπει να μας έχουν προμηθεύσει τα κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας, αλλιώς τα σχολεία θα μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες».

εφσυν