Στο πλευρό των εργαζομένων ο Δήμος Ν. Προποντίδας – Κοινοβουλευτική αναφορά από την Κ. Μάλαμα

Σε κατάληψη του Β’ Υποκαταστήματος Μισθωτών ΕΦΚΑ Ν. Μουδανιών προχώρησαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι σε αυτό, διαμαρτυρόμενοι για τη μετακίνηση 3 υπαλλήλων στον Πολύγυρο, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς και για την προωθούμενη υποβάθμιση της υπηρεσίας. Στο πλευρό τους είναι από το πρωί και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Εργαζομένων ΕΦΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως έχει αναδείξει επανειλημμένα το halkidikifcus το θέμα του Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Ν. Μουδανιών απασχολεί εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία, καθώς ουσιαστικά οδεύει σε υποβάθμιση, δημιουργώντας ιδιαίτερα προβλήματα σε επαγγελματίες και μισθωτοί που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο υποκατάστημα, αφού σε περίπτωση μετατροπής του σε Αποκεντρωμένο Τμήμα, οι πολίτες θα πρέπει να μεταβαίνουν στον Πολύγυρο για να εξυπηρετηθούν, κάτι που συνεπάγεται μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις (δείτε ενδεικτικά ρεπορτάζ του halkidikifocus εδώ και εδώ).

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ν. Προποντίδας αποφάσισε ομόφωνα (υπ΄αριθμ. 211/2017) ότι αναλαμβάνει ο Δήμος Ν. Προποντίδας τη δαπάνη μίσθωσης χώρων στέγασης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ στα Ν. Μουδανιά, εφόσον διατηρηθεί ως «Τοπική Διεύθυνση Β΄ Χαλκιδικής με έδρα τα Ν. Μουδανιά» και όχι ως Αποκεντρωμένο Τμήμα Κοινωνικής ασφάλισης Νέων Μουδανιών.

118700188 991396914606099 7743872286477363935 n

Δύο υποκαταστήματα στη Χαλκιδική

Πάγιο αίτημα των εργαζομένων στο Β’ Υποκατάστημα Μισθωτών ΕΦΚΑ Ν. Μουδανιών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, είναι η παραμονή δύο υποκαταστημάτων στο νομό, δηλαδή ένα στον Πολύγυρο και ένα στα Ν. Μουδανιά.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση υποβάθμισής του υποκαταστήματος σε αποκεντρωμένο τμήμα, σημαίνει πρακτικό επίπεδο ότι ο ασφαλισμένος ή ο εργοδότης που απευθύνεται στον ΕΦΚΑ Ν. Μουδανιών θα πρέπει να υποβάλει το αίτημά του, αυτό να σταλεί υπηρεσιακά στον Πολύγυρο, όπου θα εκδοθεί η απόφαση, η οποία στη συνέχει θα σταλεί στο Αποκεντρωμένο Τμήμα Ν. Μουδανιών για να παραδοθεί στον αιτούντα. Με άλλα λόγια, ο ΕΦΚΑ Ν. Μουδανιών θα έχει διαμεσολαβητικό ρόλο, με συνέπεια να δημιουργούνται χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά και συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων στον Πολύγυρο.

Μιλώντας στον φακό του halkidikifocus ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Κάμτσης, ανέφερε ότι χθες συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα σε αυτή τη συμβολική κατάληψη, για να αναδειχθεί το πρόβλημα.
«Όλοι εδώ γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνει υποβάθμιση του Υποκαταστήματος σε Αποκεντρωμένο Τμήμα. Υπάρχει πάρα πολύ δουλειά, υπάρχουν πάρα πολλοί ασφαλισμένοι, που πρέπει να εξυπηρετούνται άμεσα», δήλωσε.

Στο πλευρό των εργαζομένων ο Δήμος Ν. Προποντίδας

Δίπλα στους εργαζόμενους στέκεται ο Δήμος Ν. Προποντίδας, ο οποίος έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε ενέργειες για την επίλυση του θέματος.
«Η Δημοτική Αρχή δηλώνει τη συμπαράσταση και την κατανόησή της στα δίκαια αιτήματά τους. Εξάλλου, με την προωθούμενη υποβάθμιση του Β’ Υποκαταστήματος σε Αποκεντρωμένο Τμήμα έχει ασχοληθεί επανειλημμένα προσωπικά ο Δήμαρχος, αποστέλλοντας σειρά εγγράφων προς τα Αρμόδια Υπουργεία και τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ ζητώντας την άρση της αδικίας και τη σύσταση 2ης Διεύθυνσης ΕΦΚΑ στον νομό με έδρα τα Ν. Μουδανιά, καθώς το πλήθος των εξυπηρετούμενων πολιτών και της ασφαλιστέας ύλης δικαιολογεί απόλυτα τη λειτουργία της. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται και θα χρειάζεται να μετακινούνται υποχρεωτικά στον Πολύγυρο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

118560935 841248473348884 2165204909751874033 n

Κοινοβουλευτική αναφορά από την Κ. Μάλαμα

Από την πλευρά της η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από σχετική επιστολή του Δημάρχου Νέας Προποντίδας, σε σχέση με το ζήτημα της ενίσχυσης κι αναβάθμισης του Υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ στα Νέα Μουδανιά. Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί μία τεράστια σε διασπορά έκταση, καθώς και χιλιάδες εργαζόμενους κι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εισφέρει και σημαντικότατα έσοδα στα ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης. Έτσι τονίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό αποτελεί άμεση κι επιτακτική ανάγκη να μην μεταταχθεί κανένας υπάλληλος, από το υποκατάστημα και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί υπηρεσιακά ως 2η Διεύθυνση ΕΦΚΑ για το Νομό Χαλκιδικής.

πηγή: halkidikifocus.gr