Η Επιτροπή εργαζομένων σε δομές και υπηρεσίες στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, για τις ακατάλληλες συνθήκες εργασίας στην Υπηρεσία Ασύλου.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε δομές και υπηρεσίες στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, στηρίζοντας τους εργαζόμενους του “EASO-European Asylum Support Office”, που -όπως τονιζεται-δίκαια αντιδρούν για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονται οι συνεντεύξεις στην Παγανή Λέσβου.

Πιο αναλυτικά: «Σε χώρους πλήρως ακατάλληλους λόγω του μεγέθους τους, δίχως αερισμό καθώς τα περισσότερα γραφεία δε διαθέτουν παράθυρο, στοιβάζονται καθημερινά, αιτούντες και εργαζόμενοι (χειριστές-διερμηνείς-προσωπικό ασφαλείας) ώστε να υλοποιείται ο ημερήσιος στόχος των εξήντα (60) συνεντεύξεων.

Τον Ιούνιο, που η Υπηρεσία Ασύλου ξεκίνησε να δέχεται κοινό εκ νέου, εκτιμώμενης της δυναμικής του χώρου, διεξάγονταν συνεντεύξεις μόνο σε δεκαέξι (16) με δεκαεπτά (17) γραφεία, το οποίο ισοδυναμούσε με περί τις σαράντα συνεντεύξεις ημερησίως. Σταδιακά ωστόσο, οι επιταγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για επιτάχυνση των διαδικασιών, υπερκέρασαν το αγαθό της δημόσιας υγείας.

Στο σήμερα, στη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μας με τα όλο και αυξανόμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και τον καταυλισμό της Μόριας να βρίσκεται σε προσωρινό αποκλεισμό, κατόπιν του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, πρόσθετα μέτρα δεν έχουν ληφθεί για την υγιεινή και ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των αιτούντων άσυλο και παρά τις εκκλήσεις του προσωπικού προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Ο ημερήσιος στόχος των συνεντεύξεων παραμένει στις 60, με ό’τι αυτό συνεπάγεται από τη διάταξη του χώρου. Ενώ, η αποφυγή συγχρωτισμού είναι απλώς αδύνατη.

Εντείνουμε τον αγώνα μας για την ζωή και την Υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και απαιτούμε εδώ και τώρα :

  • Να εξασφαλίσει η Υπηρεσία Ασύλου κατάλληλους χώρους εργασίας.
  • Δωρεάν Παροχή Μέσων Προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Δωρεάν Παροχή Μέσων Προστασίας για όλους τους αιτούντες
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους με επιβάρυνση της εργοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο με κάλυψη από το κράτος.
  • Τακτική απολύμανση όλων των χώρων
  • Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, του νοσοκομείου, της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με την Επιτροπή και το Σωματείο μας και για να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας, με βάση την προστασία της ζωής και της υγείας μας. Η κύρια «ατομική μας ευθύνη» είναι ο συλλογικός αγώνας για την επίλυση ενός προβλήματος που αφορά όλους τους εργαζομένους.»

https://www.stonisi.gr/