Αντιπαράθεση μεταξύ του γνωστού δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων «Tesla», με τον Εβο Μοράλες, πρώην Πρόεδρο της Βολιβίας που ανατράπηκε με πραξικόπημα τον Νοέμβρη του 2019, εξελίχθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Αρχικά ο Μασκ σχολίασε στο «Τουίτερ» ότι τα χρήματα που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στη βιομηχανία (λόγω της πανδημίας) δεν ωφελούν τους πολίτες.

Χρήστης τού απάντησε: «Ξέρεις τι δεν ήταν προς όφελος των πολιτών; Το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στη Βολιβία ενάντια στον Μοράλες, ώστε εσύ να μπορείς να αποκτήσεις το λίθιο της χώρας» (που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες για ηλεκτρικές μηχανές).

Η ανταπάντηση του Μασκ ήταν ξεκάθαρη: «Θα στήνουμε πραξικοπήματα εναντίον οποιουδήποτε θέλουμε. Αποδέξου το». Μετά από αυτή την κυνική τοποθέτηση, ο Μοράλες σχολίασε: «Άλλη μια απόδειξη ότι το πραξικόπημα έγινε για το λίθιο της Βολιβίας με δυο μαζικές δολοφονίες. Θα υπερασπιζόμαστε για πάντα τους δικούς μας φυσικούς πόρους».

Ο Musk αναφέρεται εδώ στο πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Evo Morales Ayma, ο οποίος απομακρύνθηκε παράνομα από το αξίωμά του τον Νοέμβριο του 2019. Ο Morales είχε μόλις κερδίσει εκλογές για μια θητεία που έπρεπε να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020. Ακόμα κι αν υπήρχε ένσταση κατά των εκλογών, η  θητεία του Μοράλες έπρεπε δικαίως να συνεχιστεί μέχρι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019. Αντ ‘αυτού, ο στρατός της Βολιβίας, κατόπιν αιτήματος της ακροδεξιάς της Βολιβίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, απείλησε τον Μοράλες με μακελειό.

Ο Μοράλες εξορίστηκε στο Μεξικό και τώρα βρίσκεται στην Αργεντινή. Εκείνη την εποχή, τα «αποδεικτικά στοιχεία» απάτης προσφέρθηκαν από την ακροδεξιά και από μια «προκαταρκτική  έκθεση » από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Μόνο μετά την απομάκρυνση του Μοράλες από το αξίωμα, υπήρξε  αναγνώριση από τα  φιλελεύθερα  μέσα ενημέρωσης ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν αποδείξεις απάτης. Ήταν πολύ αργά για τη Βολιβία, η οποία καταδικάστηκε να έχει μια επικίνδυνη κυβέρνηση που ανέστειλε τη δημοκρατία στη χώρα. Κατά τη διάρκεια των 14 ετών στο αξίωμά του, ο Μοράλες προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον πλούτο της Βολιβίας για τον βολιβιανό λαό, ο οποίος είδε – μετά από αιώνες καταπίεσης – αξιοσημείωτες προόδους στις βασικές τους ανάγκες. 

Τα ποσοστά παιδείας αυξήθηκαν και τα ποσοστά πείνας μειώθηκαν. Η χρήση του πλούτου της Βολιβίας για την προώθηση των συμφερόντων του λαού και όχι των πολυεθνικών πολυεθνικών εταιρειών της Βόρειας Αμερικής ήταν καταδικαστική για την αμερικανική πρεσβεία στο Λα Παζ, η οποία είχε ωθήσει τα χειρότερα στοιχεία του στρατού και την ακροδεξιά στην ανατροπή της κυβέρνησης. Αυτό ακριβώς συνέβη τον Νοέμβριο του 2019.Η εταιρεία του Μασκ Tesla, θέλει από καιρό πρόσβαση σε χαμηλή τιμή στα μεγάλα   κοιτάσματα λιθίου στη Βολιβία. Το λίθιο είναι βασικό συστατικό για τις μπαταρίες.

Νωρίτερα φέτος, ο Musk και η εταιρεία του αποκάλυψαν ότι ήθελαν να χτίσουν ένα εργοστάσιο Tesla στη Βραζιλία, το οποίο θα προμηθεύονταν με λίθιο από τη Βολιβία. Όταν  γράψαμε  γι αυτό, ονομάσαμε την έκθεσή μας «Ο Elon Musk ενεργεί σαν νεο-κονκισταδόρ για το λίθιο της Νότιας Αμερικής». Όλα όσα γράψαμε εκεί συμπυκνώνονται στο νέο του tweet: η αλαζονεία προς την πολιτική ζωή άλλων χωρών και η απληστία προς πόρους τους που πιστεύουν οι άνθρωποι όπως ο Musk είναι το χαρακτηριστικό τους.

Την ίδια ώρα, στη Βολιβία την Τρίτη συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Τζανίνε Ανιες να αναβάλει και πάλι τις βουλευτικές εκλογές, από τις 6 Σεπτέμβρη που είχαν προγραμματιστεί, για τις 18 Οκτώβρη. Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE), το οποίο βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των πραξικοπηματιών στις 23 Ιούλη, δικαιολόγησε την απόφαση λόγω της εξέλιξης της πανδημίας.Κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλές πόλεις, όπως στην πρωτεύουσα Λα Παζ, στο Ελ Αλτο, στο Ποτόσι, στη Σάντα Κρους, στην Κοτσαμπάμπα.

Οι διαδηλωτές προειδοποίησαν ότι εάν η απόφαση για καθυστέρηση των εκλογών δεν ανακληθεί, θα συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες που έχουν κεντρικό σύνθημα «Για τη δημοκρατία και την προστασία της υγείας».Το κόμμα του Μοράλες, Κίνημα προς το Σοσιαλισμό (MAS), και ο προεδρικός υποψήφιός του, Λουίς Αρσε Κατακόρα κατήγγειλαν την αναστολή των εκλογών ως νέο πραξικόπημα.

Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ανακοίνωσαν σχέδια για γενική απεργία την Τρίτη, ενώ διαμαρτύρονται για απόφαση για περαιτέρω καθυστέρηση των εθνικών εκλογών λόγω της πανδημίας που πλήττει τη χώρα.Το πόσο κυνικό κάθαρμα του κεφαλαίου είναι ο Μασκ αποτυπώνεται στην πρόσφατη δήλωση του ότι η εργάσιμη εβδομάδα πρέπει να είναι 80 ωρών αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο…

https://eforipediada.blogspot.com/