Ένας χρόνος διακυβέρνησης από την ΝΔ και η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύπλευρη κρίση, ως αποτέλεσμα  της ανεπάρκειας αλλά και των πολιτικών επιλογών της παρούσας κυβέρνησης.

Οι ακραίες συνθήκες της πανδημίας, χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποδιαρθρωθούν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα. Μείωση των μισθών, καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων, νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών. Διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με την «φάμπρικα» των συνεχόμενων απευθείας αναθέσεων σε ημέτερους, την ίδια στιγμή που η αύξηση του κατώτερου μισθού ή η επανόρθωση των μισθολογικών αδικιών στο Δημόσιο μεταφέρονται σε ακαθόριστο μελλοντικό χρόνο.

Παράλληλα, η δημοσιοποίηση της “έκθεσης Πισσαρίδη” και οι δημόσιες παρεμβάσεις συμβούλων του πρωθυπουργού, προοιωνίζουν περεταίρω επιδείνωση στο επίπεδο των μισθών και των εργασιακών σχέσεων, και την ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος, κατά τα πρότυπα της Χιλής του Πινοσέτ. Οι τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού και οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις, ότι τάχα είναι καιρός να πάψουμε ως πολιτεία να δίνουμε στους ηλικιωμένους αποστερώντας πόρους από τους νέους δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ρωμαϊκή αρένα που οραματίζεται για την κοινωνική ασφάλιση η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να αξιοποιηθεί τοξικά από την κυβέρνηση και τα καλοπληρωμένα από το υστέρημα των εργαζομένων ΜΜΕ, έτσι ώστε μέσα σε συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού, να επιχειρηθούν παρεμβάσεις στο μισθό και στις εργασιακές συνθήκες των εργαζόμενων στο Δημόσιο.

Η υπευθυνότητα των πολιτών κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης την περασμένη άνοιξη, έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο να οργανωθούν και να χρηματοδοτηθούν πολιτικές ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας, με αύξηση των διαθέσιμων κλινών και πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, Αντίθετα, το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μειώθηκε, τη χρονιά που πέρασε, οι πανάκριβες εργολαβίες (με το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης) και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επέστρεψαν και η εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ είναι διάχυτη. Τελευταίο παράδειγμα η αδυναμία του ΕΚEA  και του Πανεπιστημίου της Αθήνας, να διενεργήσουν τεστ για τον κορονοιό και η διοχέτευσή τους, σε συνθήκες που δημιουργούν ερωτήματα, σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Δόθηκε παράλληλα ο χρόνος να αναζητηθούν νέες αίθουσες, και να γίνουν αυξημένες προσλήψεις εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να υπάρξουν καλύτερα υγειονομικά και παιδαγωγικά αποτελέσματα. Η ηγεσία του υπουργείου  Παιδείας αδιαφόρησε. Δεν έχουν καταφέρει ακόμα μέσα σε συνθήκες πανδημίας να εξασφαλίσουν την παρουσία του αναγκαίου αριθμού εργαζομένων στην καθαριότητα στις σχολικές μονάδες, αλλά έλυσαν το πρόβλημα αντιπροτείνοντας μάσκες και παγούρια από δωρεές, και παρουσιάζουν αναλύσεις για μέσους όρους μαθητών ανά τάξη που απέχουν από την πραγματικότητα που βιώνουν γονείς και μαθητές και εμπαίζουν την νοημοσύνη μας Σαν να μην έφτανε αυτό ειδικά στον χώρο της Παιδείας, προχωρούν σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων καθώς με ρύθμιση που προωθείται στην Βουλή, με πρόσχημα τον covid 19, θεσμοθετείται η αναπλήρωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν.

Αλλά δεν μας προξενεί έκπληξη το γεγονός καθώς για την κυβέρνηση της ΝΔ η πανδημία αποτέλεσε την ευκαιρία για να νομοθετήσει σε κάθε πεδίο της δημόσιας διαχείρισης την παρέκκλιση ως κανόνα.

Και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα αποτελέσματα του “επιτελικού κράτους”  της ΝΔ κάνουν την κατάσταση αποκαρδιωτική.  Στελεχώνονται υπηρεσίες, και τοποθετούνται σε θέσης ευθύνης μετακλητοί, οπαδοί και στελέχη της παρούσας κυβέρνησης, κατά παράβαση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και συνταγματικής τάξης σε μια προσπάθεια έμμεσης ιδιωτικοποίησης του Δημοσίου. Την ίδια ώρα που συνωστισμένοι εργαζόμενοι, σε κακούς, μη αεριζόμενους  χώρους, χωρίς την διενέργεια δωρεάν προληπτικών  διαγνωστικών τεστ και χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Αντί να υπάρξει ένα στοχευμένο σχέδιο μαζικών προσλήψεων σε τομείς της Δημόσιας Διοίκησης που έχουν ανάγκη από ενίσχυση τόσο σε ανθρώπινους πόρους όσο και οικονομικούς, η κυβέρνηση με την συνδρομή των φιλικών της μέσων παρουσιάζει ως τομή για τις προσλήψεις στον Δημόσιο τομέα το «σχέδιο Θεοδωρικάκου» που μεταξύ άλλων προβλέπει «το σύστημα εξετάσεων να γίνει λειτουργικότερο, ώστε τελικά να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Πρόκειται για την εισαγωγή στην επιλογή υποψηφίων για τον Δημόσιο τομέα μεθόδων που εφάρμοζαν στο παρελθόν μεγάλες πολυεθνικές στον ιδιωτικό τομέα και ακριβώς επειδή δεν απέδωσαν, καταργήθηκαν. Σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μας παρουσιάζει το παλιό ως νέο την ίδια στιγμή που έχει δώσει απτά δείγματα γραφής για το πώς εννοεί την αξιοκρατία και την διαφάνεια στο Δημόσιο.

  • Μέσα σ΄ αυτές τις συνθήκες καλούμαστε οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα να προασπίσουμε τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.
  • Να αντιπαρατεθούμε στο νέο μνημόνιο εσωτερικής κοπής της κυβέρνησης της ΝΔ. Στην νέα υποτίμηση των μισθών, και την διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Να αποτρέψουμε την εκποίηση της επικουρικής ασφάλισης και το «τζογάρισμα» των αποθεματικών της
  • Να διεκδικήσουμε μαζικές προσλήψεις στους τομείς που σήκωσαν το βάρος της κρίσης δείχνοντας πως οι δημόσιες δομές είναι εκείνες που έχουν πραγματικά ανταποδοτικό χαρακτήρα προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τους πιο αδύναμους.
  • Να υπάρξει διαφάνεια και αξιοκρατία στις προσλήψεις αλλά και στην πλήρωση των θέσεων ευθύνης
  • Να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς όρους δουλειάς με αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών που έχουμε δεχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια
  • Να σπάσουμε το δόγμα της ατομικής ευθύνης προτάσσοντας την ανάγκη της συλλογικής δράσης και κινητοποίησης
  • Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μετατρέψει, επικαλούμενη την βαθιά οικονομική ύφεση που έχουν επιφέρει οι πολιτικές της αντιμετώπισης της πανδημίας, την  υγειονομική κρίση σε οικονομική και κοινωνική.
  • Να δημιουργήσουμε με αφορμή την παρουσία μας στην κινητοποίηση των συνδικάτων το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020, τις προϋποθέσεις για το ξαναζωντάνεμα ενός μετώπου των δυνάμεων του κόσμου της εργασίας, που θα προβάλλει συγκροτημένα και δυναμικά τα αιτήματά μας για την υπεράσπιση και την διεύρυνση των δικαιωμάτων μας απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, που προχωρούν με γοργό ρυθμό στην εφαρμογή του σχεδίου για ασύδοτες ιδιωτικοποιήσεις, εκποίηση του δημόσιου πλούτου, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, δημιουργίας ξανά του κράτους των ημετέρων και κομματικών φίλων.

Καλούμε όλους και όλες με τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας στην συγκέντρωση των συνδικάτων το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 στην πλατεία Βενιζέλου στην 6.00 μ.μ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΑΕΚ/ΑΔΕΔΥ