*του Γιώργου Πετρόπουλου

Αντί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, αυξήθηκε.

Αντί να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών στις ΜΕΘ μειώθηκε (σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού).

Δεν πρόκειται για διοικητική ανεπάρκεια αλλά για πολιτική επιλογή η οποία ακολουθείται με συνέπεια, παρά την έκτακτη συνθήκη της πανδημίας.

Πολιτική επιλογή που συνίσταται στην μείωση των διαθέσιμων πόρων για την χρηματοδότησή της Δημόσια Υγείας και Παιδείας, όπως και ολόκληρου του Δημόσιου τομέα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι φοροαπαλλαγές στα υψηλά εισοδήματα και η παρασιτική δραστηριότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.Από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για μια σειρά κλάδους, αλλά και για τα ψηλά εισοδήματα (γιατί προφανώς είναι ελάχιστοι πια αυτοί που έχουν μισθό πάνω από 2000 Ευρώ)Να θυμηθούμε εδώ, αυτό που η ιδεολογική κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού μας έχει κάνει να ξεχάσουμε.

Η φορολογία είναι μηχανισμός αναδιανομής, και μια δίκαιη φορολογία είναι ο μοναδικός τρόπος για αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των ασθενέστερων. Πρακτικά, η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, απομειώνει-μεταξύ άλλων- την χρηματοδότηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας, κάτι που θα ήταν απαραίτητο σε συνθήκες ραγδαίας αύξησής της όπως στη παρούσα συγκυρία. Μειώθηκαν παράλληλα και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών, σε αναλογία 1 προς 3 προς όφελος των τελευταίων.

Να ξανα-θυμήσουμε εδώ,γιατί κι αυτό το ξεχάσαμε, πως οι ασφαλιστικές εισφορές, χρηματοδοτούν την Δημόσια Υγεία, και τις Συντάξεις. Μειώθηκε η χρηματοδότηση σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, αλλά και μείωσης των μισθών και αύξησης της ανεργίας που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων πόρων.

Και ο Ρέγκλιγκ, μόλις προχθές, προειδοποίησε για την επερχόμενη χρεοκοπία του συνταξιοδοτικού συστήματος. Και τότε, θα εμφανιστεί ως «από μηχανής θεός» η ιδέα της ιδιωτικοποίησης και των κύριων συντάξεων.

Η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών προαναγγέλθηκε ήδη από τον πρωθυπουργό, αφού είχε ήδη «εκλαϊκευτεί» από τον οικονομικό του σύμβουλο. Τίποτα, λοιπόν από αυτά, δεν γίνονται επειδή τα επιβάλλει η ακραία συγκυρία της πανδημίας. Αντίθετα η «κατάσταση εξαίρεσης» που επιβάλλουν τα περιοριστικά μέτρα, και η διαχείριση του φόβου της ασθένειας και του θανάτου, δεν είναι παρά μέσα επιβολής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, χρησιμοποιεί την πανδημία για να εφαρμόσει το Μνημόνιο της παρασιτικής ελίτ. Μειώσεις μισθών, και οσονούπω συντάξεων, κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων-προαναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό η κατάργηση του 8ώρου-υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, και μεταφορά πόρων στις μεταπρατικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες «ειδικεύεται» ο ελληνικός καπιταλισμός.

*Ο Γιώργος Πετρόπουλος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, εκλεγμένος με την Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση