Η πανδημία ως ευκαιρία για την κυβέρνηση για να νομοθετήσει σε κάθε πεδίο της δημόσιας διαχείρισης την παρέκκλιση ως κανόνα

«Η κυβέρνηση των «αρίστων» της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020,  αιφνιδιαστικά στη Βουλή και ψηφίστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου προβλέπει, για τις εκλογές των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών τη δυνατότητα για ηλεκτρονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας κατόπιν απόφασης υπουργού και κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων, ενώ,  καθορίζει οι εκλογές για τα Υ.Σ. να γίνονται το πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου για να μη χάνονται μαθήματα», αναφέρει σε αποκλειστική δήλωσή του στην «Α», ο Νεκτάριος Κορδής, αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ.

Όπως λέει ο ίδιος, «προς το παρόν ας φροντίσει να καλύψει τα πάνω από 8000 κενά σε όλη την εκπαίδευση που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν χαθεί χιλιάδες διδακτικές ώρες από την αρχή της σχολικής χρονιάς και ας αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια!». Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ, η πανδημία αποτέλεσε την ευκαιρία για να νομοθετήσει σε κάθε πεδίο της δημόσιας διαχείρισης την παρέκκλιση ως κανόνα.

Από την πρώτη στιγμή εκφράστηκε συλλογικά από την ΟΛΜΕ, η καθολική αντίδραση στη νέα αυτή «παρέκκλιση» με τρεις άξονες. Η Ομοσπονδία:

  • Θεωρεί απαραίτητη εν μέσω πανδημίας την αναβολή των εκλογών για τα Υ.Σ. και ζητάει την παράταση των θητειών των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.
  • Απορρίπτει κατηγορηματικά τη διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία με την οποία επιχειρείται  μία επικίνδυνη τομή στον πυρήνα των συνδικαλιστικών διαδικασιών και του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι».
  • Δεν αποδέχεται το Σάββατο ως ημέρα διενέργεια των αρχαιρεσιών και αντιπροτείνει να διεξάγονται σε εργάσιμη μέρα, όπως ίσχυε άλλωστε έως τώρα, χωρίς άδεια.

«Παρόλα αυτά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προχωρά στη διενέργεια των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η Υπουργική απόφαση έχει ήδη συνταχθεί, βρίσκεται στο γραφείο της κ. Κεραμέως αλλά δεν ανακοινώθηκε χθες με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των ψηφοδελτίων για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών. Κάτι που αναμένεται να γίνει το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη», επισημαίνει ο κ. Κορδής. «Προφανώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θεωρεί ότι έτσι θα ξεπεράσει τις όποιες αντιδράσεις. Η χθεσινή ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ ότι εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει και προχωρήσει σε εκλογές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα αποσύρουμε όλα τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων που κατέρχονται στις εκλογές, είναι η καλύτερη απάντηση στις όποιες μεθοδεύσεις».

Καταλήγοντας, ο ίδιος αναφέρει ότι «κυρίαρχο ζήτημα είναι αν με την ηλεκτρονική ψηφοφορία εξασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου. Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή,  και φυσικά δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή.  Έτσι μέσα από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες του καναπέ, ανοίγει ο  δρόμος για νοθεία και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Τα συνδικάτα έχουν τις δικές τους διαδικασίες, για την εκλογή των οργάνων τους και δεν θα επιτρέψουν καμία παρέμβαση στη λειτουργία τους».