• Σε σοβαρή καταγγελία για προσπάθεια μη εφαρμογής της εξ αποστάσεως εργασία, προχωρά η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
 • Συγκεκριμένα, τονίζει ότι δέχεται σχετικές διαμαρτυρίες από τα πρωτοβάθμια Σωματεία  για τις Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. στην Αττική.  «Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη η προσπάθεια των αρμοδίων Διοικητικών Υπηρεσιών να πείσουν ότι δεν υφίσταται κανείς κίνδυνος αν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των θέσεων εργασίας εντός των γραφείων», τονίζει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία. Και προσθέτει: «Για οποιοδήποτε κρούσμα υπάρξει στους Συναδέλφους υπόλογοι θα είναι αυτοί που δεν πήραν μέτρα και τότε θα ζητήσουμε να μάθουμε ποιοι ήταν αυτοί που θεώρησαν τους χώρους εργασίας του Υπ.Α.Α.Τ. ασφαλείς και υποδειγματικούς και αγνόησαν τις αποφάσεις και παραινέσεις των Ειδικών».

Θέτουν, δε, τα παρακάτω ερωτήματα στους αρμοδίους που κόπτονται για την αυτοπρόσωπη παρουσία των εργαζομένων στο Υπ.Α.Α.Τ.:

 • Αν γνωρίζουν ποια είναι τα δύο άκρα για την μέτρηση της απόστασης μεταξύ των εργαζομένων στον ίδιο χώρο (οι άκρες των θέσεων εργασίας ή οι καρέκλες των εργαζομένων)
 • Αν γνωρίζουν ότι η περιοχή στην οποία στεγάζονται οι περισσότερες Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. στην Αττική είναι στο «κόκκινο» από άποψης κρουσμάτων
 • Αν γνωρίζουν ότι η δομή του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Αχαρνών 5 βρισκόταν σε καραντίνα
 • Αν γνωρίζουν πού βρίσκονται τα μέσα προστασίας που θα έπρεπε με δική τους μέριμνα να υπάρχουν σε κάθε κτίριο του Υπ.Α.Α.Τ. (απολυμαντικά, καταγραφή εισερχομένων κλπ)
 • Αν γνωρίζουν τις ούτως ή άλλως άθλιες συνθήκες εργασίας εντός και εκτός των κτιρίων του Υπ.Α.Α.Τ. και τι μέτρα έχουν προτείνει για την άρση τους όπως απολυμάνσεις και απομάκρυνση των περιστεριών, πραγματικός καθαρισμός και βάψιμο των κτιρίων, ενέργειες προς αρμόδιες αρχές για καθαρισμό οικοπέδων και κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων και τόσα άλλα.

Να σημειωθεί ότι, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, με διευκρινιστική του εγκύκλιο το ΥΠΕΣ μειώνει το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, υπολογίζει το 40% όχι στο σύνολο των εργαζομένων αλλά θα ληφθούν υπόψη μόνο οι υπάλληλοι που δύνανται να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία λόγω της φύσης των καθηκόντων τους. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ(ΠΟΓΕΔΥ)ΓΕΩΠΟΝΟΙ – ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ – ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ – ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΙ – ΓΕΩΛΟΓΟΙΑχαρνών 2 Αθήνα Τ.Κ. 10176 Τηλ.:210-5234189, 210-2124041 FAX: 210-5232240e-mail:ax2u128@minagric.gr 

Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2020

Αρ. πρωτ.:1394

ΠΡΟΣ:1.Πολιτική ηγεσία Υπ.Α.Α.Τ.

            2.Γενικοί Γραμματείς Υπ.Α.Α.Τ.

ΚΟΙΝ.: Α΄ θμια Σωματεία-Μέλη μας

ΘΕΜΑ: «Τηλεργασία- covid 19»

Η Ομοσπονδία έχει γίνει δέκτης διαμαρτυριών των πρωτοβάθμιων Σωματείων σχετικά με το γεγονός της μη εφαρμογής του μέτρου της εξ αποστάσεως εργασίας για τις Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. στην Αττική. Προφανώς και αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη η προσπάθεια των αρμοδίων Διοικητικών Υπηρεσιών να πείσουν ότι δεν υφίσταται κανείς κίνδυνος αν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των θέσεων εργασίας εντός των γραφείων.

Επειδή η όλη προσπάθεια έρχεται να υποβαθμίσει το μέγεθος του κινδύνου από την ανεξέλεγκτη διασπορά του covid 19 οφείλουμε να ρωτήσουμε τους αρμοδίους που κόπτονται για την αυτοπρόσωπη παρουσία των εργαζομένων στο Υπ.Α.Α.Τ.:

 1. Αν γνωρίζουν ποια είναι τα δύο άκρα για την μέτρηση της απόστασης μεταξύ των εργαζομένων στον ίδιο χώρο (οι άκρες των θέσεων εργασίας ή οι καρέκλες των εργαζομένων)
 2. Αν γνωρίζουν ότι η περιοχή στην οποία στεγάζονται οι περισσότερες Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. στην Αττική είναι στο «κόκκινο» από άποψης κρουσμάτων
 3. Αν γνωρίζουν ότι η δομή του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Αχαρνών 5 βρισκόταν σε καραντίνα
 4. Αν γνωρίζουν πού βρίσκονται τα μέσα προστασίας που θα έπρεπε με δική τους μέριμνα να υπάρχουν σε κάθε κτίριο του Υπ.Α.Α.Τ. (απολυμαντικά, καταγραφή εισερχομένων κλπ)
 5. Αν γνωρίζουν τις ούτως ή άλλως άθλιες συνθήκες εργασίας εντός και εκτός των κτιρίων του Υπ.Α.Α.Τ. και τι μέτρα έχουν προτείνει για την άρση τους όπως απολυμάνσεις και απομάκρυνση των περιστεριών, πραγματικός καθαρισμός και βάψιμο των κτιρίων, ενέργειες προς αρμόδιες αρχές για καθαρισμό οικοπέδων και κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων και τόσα άλλα.

Επιχειρείται να αποτραπεί η εξ’ αποστάσεως εργασία

Τέλος θα θέλαμε να μας πληροφορήσουν οι αρμόδιες Διοικητικές Υπηρεσίες αν η ίδια σπουδή με την οποία επιχειρείται να αποτραπεί η εξ αποστάσεως εργασία στο κεντρικό Υπ.Α.Α.Τ. επιδεικνύεται και στο σύνολο των Εποπτευόμενων Φορέων και Υπηρεσιών και αν υπάρχουν Φορείς στους οποίους ήδη εφαρμόζεται το μέτρο.

Επειδή μάλλον θα δυσκολευτούμε να πάρουμε απαντήσεις, ενημερώνουμε τους αρμοδίους ότι για οποιοδήποτε κρούσμα υπάρξει στους Συναδέλφους υπόλογοι θα είναι αυτοί που δεν πήραν μέτρα και τότε θα ζητήσουμε να μάθουμε ποιοι ήταν αυτοί που θεώρησαν τους χώρους εργασίας του Υπ.Α.Α.Τ. ασφαλείς και υποδειγματικούς και αγνόησαν τις αποφάσεις και παραινέσεις των Ειδικών.

Καλούμε τους αρμόδιους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάψουν να κοροϊδεύουν τους εργαζομένους οχυρωμένοι πίσω από την υποτιθέμενη προστασίας της μεζούρας, λες και η πανδημία στα ερείπια των κτιρίων του Υπ.Α.Α.Τ. θα φοβηθεί το 1,5 μέτρο απόσταση.

Για  το  Δ.Σ.

  Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣΝ.  ΚΑΚΑΒΑΣΟ  ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΚ.  ΔΟΓΑΝΗΣ