Την πεποίθηση πως πρέπει όλοι μας να υπερασπιστούμε την μόρφωση και την υγεία εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο Αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Γιώργος Τρούλης αναφερόμενος στην αυριανή πανδημοσιοϋπαλληλική κινητοποίηση.

“Η σχολική χρονιά ο τρόπος που ξεκίνησε και οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας δεν μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο γι αυτό και προχωράμε σε κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας. Οι ασαφείς οδηγίες σε περίπτωση κρούσματος, η απουσία μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, το νέο «κοσκίνισμα» για το ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της εκπαιδευτική κοινότητας, ενώ το Υπουργείο δε φροντίζει για το σπάσιμο των τμημάτων ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις που υπάρχουν κενές αίθουσες ή ακόμα και σχολεία τα οποία έχουν κλείσει τα προηγούμενα χρόνια. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν ικανοποιεί, κανένα δίκαιο αίτημα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, προχώρησε σε ένα κρεσέντο καταστολής και βίας στη μαθητική κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας στις 9/10. Αντί να ακούσει τα αιτήματα των μαθητών, έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν 15χρονα παιδιά που ζητούσαν μέτρα για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή.”

Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα των εκπαιδευτικών με βάση τον Αντιπρόεδρο της ΔΟΕ, είναι η  μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Ζητούν δηλαδή την κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας.  Παράλληλα διεκδικούν Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, αντί των 3μηνων συμβάσεων,  αναπληρωτών εκπαιδευτικών και επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία.

Στα βασικά τους αιτήματα είναι επίσης τα  μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος κι αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

στο σύνδεσμο το ηχητικό

https://www.politica.gr – ΗΧΗΤΙΚΟ